Aktualności

/ Podatki i prawo

Zakres obowiązków pracodawcy z dziedziny bhp ulega “sezonowemu” rozszerzeniu

/
Data07 Aug 2014
/

icon_legal_downloads

Zakres obowiązków pracodawcy z dziedziny bhp ulega “sezonowemu” rozszerzeniu w czasie zimowych i letnich miesięcy. Warunki klimatyczne związane z tymi dwoma porami roku zobowiązują pracodawcę do podjęcia dodatkowych działań, chroniących pracowników przed negatywnym wpływem zimowych lub letnich temperatur. W okresie letnim działania te polegają głównie na ochronie przed upałami. Są do nich zobowiązani wszyscy pracodawcy, bez względu na stan zatrudnienia i rodzaj prowadzonej działalności.

pracodawcy w sezonie letnim Uprawnieni
Zapewnienie napojów profilaktycznych pracownicy zatrudnieni m.in.:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 °C,
  • na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C.
UWAGA. Pracodawca nie może ograniczać ilości napojów lub zwolnić się z obowiązku ich zapewnienia poprzez wypłatę ekwiwalentu.
Odsunięcie pracowników od pracy (lub skierowanie ich do innej odpowiedniej pracy) z uwagi na uciążliwe warunki klimatyczne młodociany pracujący w pomieszczeniach:

  • w których temperatura powietrza przekracza 30 °C, a wilgotność powietrza 65%,
  • w środowisku pracy o dużych, nagłych wahaniach temperatury o różnicy co najmniej 15 °C, jeżeli nie ma możliwości zapewnienia takiemu pracownikowi co najmniej 15-minutowej adaptacji w pomieszczeniu o pośredniej temperaturze (rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykazu prac wzbronionych młodocianym i warunków ich zatrudniania przy niektórych z tych prac, Dz. U. z 2004 r. nr 200, poz. 2047 ze zm.),

pracownica w ciąży oraz karmiąca dziecko piersią – w mikroklimacie gorącym, w którym wskaźnik PMV określający mikroklimat jest większy od 1,5 (rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet, Dz. U. z 1996 r. nr 114, poz. 545 ze zm.).

zapewnienie do celów higienicznych co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika Pracownicy wykonujący prace brudzące na otwartej przestrzeni w wysokiej temperaturze, na stanowiskach pozbawionych dostępu do wody bieżącej (§ 13 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp).

Źródło: Gazeta Podatkowa z dnia 18.06.2014

Nasze rekomendacje

Nasze członkostwa

Nasze certyfikaty

Wojskowe Centrum Normalizacji Jakości I KodyfikacjiTÜV NORDTÜV RHEINLAND

Nasze partnerstwo

Kompetencje