Zakres obowiązków pracodawcy z dziedziny bhp ulega “sezonowemu” rozszerzeniu
Zakres obowiązków pracodawcy z dziedziny bhp ulega “sezonowemu” rozszerzeniu w czasie zimowych i letnich miesięcy. Warunki klimatyczne związane z tymi dwoma porami roku zobowiązują pracodawcę do podjęcia dodatkowych działań, chroniących pracowników przed negatywnym wpływem zimowych lub letnich temperatur. W okresie letnim działania te polegają głównie na ochronie przed upałami. Są do nich zobowiązani wszyscy pracodawcy, bez względu na stan zatrudnienia i rodzaj prowadzonej działalności.
pracodawcy w sezonie letnim | Uprawnieni |
Zapewnienie napojów profilaktycznych | pracownicy zatrudnieni m.in.:
|
UWAGA. Pracodawca nie może ograniczać ilości napojów lub zwolnić się z obowiązku ich zapewnienia poprzez wypłatę ekwiwalentu. | |
Odsunięcie pracowników od pracy (lub skierowanie ich do innej odpowiedniej pracy) z uwagi na uciążliwe warunki klimatyczne | młodociany pracujący w pomieszczeniach:
pracownica w ciąży oraz karmiąca dziecko piersią – w mikroklimacie gorącym, w którym wskaźnik PMV określający mikroklimat jest większy od 1,5 (rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet, Dz. U. z 1996 r. nr 114, poz. 545 ze zm.). |
zapewnienie do celów higienicznych co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika | Pracownicy wykonujący prace brudzące na otwartej przestrzeni w wysokiej temperaturze, na stanowiskach pozbawionych dostępu do wody bieżącej (§ 13 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp). |
Źródło: Gazeta Podatkowa z dnia 18.06.2014